Bijenbond Bloesem :: Pittem
 
bloesem
 
 
Het Nieuwsblad – Donderdag 16 april 2009
Vereniging Bloesem roept op om bijenweides aan te leggen

DRINGEND GEZOCHT:
OPVANG VOOR BIJEN

PITTEM - Dat bijen zéér nuttige dieren zijn, is algemeen geweten. Maar ze vinden blijkbaar erg moeilijk een thuis. Er zijn wel een aantal imkers in de streek, maar dat blijkt niet voldoende. ‘Er is inderdaad nood aan meer’, zegt Godfried Bovijn, die spreekt namens de bijenvereniging Bloesem. ‘Bijenweiden zijn de ideale oplossingen.’

     Op een dergelijke bijenweide wordt een bonte mengeling van bloemen en planten aangeplant. ‘Door de diversiteit zal het lapje grond heel het jaar door in bloei staan. Dit is van ontzettend groot belang voor de bijen, zelfs van levensbelang! En als we het over bijen hebben, dan spreken we over onder meer de honingbijen, hommels, wespen, solitaire bijen en vele verschillende soorten vlinders’, aldus Bovijn.

     Bijenvereniging Bloesem heeft tien kilo zaad aangekocht bij een gespecialiseerde firma uit Duitsland. Het zaad wordt uitgedeeld aan mensen die een stukje braakliggende grond willen bezaaien. ‘Je moet rekenen dat er met zeven kilo zaad ongeveer een hectare grond kan worden bezaaid’, zegt Bovijn. ‘Dat is toch niet niks. Het zou al fantastisch zijn, mochten we daarin slagen.’ Is het dan zo moeilijk om beschikbare grond te vinden? ‘Ja, hoewel er toch veel braakliggende grond te bespeuren valt in de gemeente. In elk geval moeten de mensen niet bang zijn van bijenzwermen. Bovendien zal het lapje grond er fleurig bij liggen met al die bloemen in de bloei en dat is alleszins een fel contrast met hoe de braakliggende gronden er nu uitzien. Bovendien werkt het zaad als ideale groenbemester en zorgt het voor veel humus in de grond. Geen nadelen dus!, vat Godfried Bovijn het samen.

     Het is de stille droom van Godfried dat de gemeente een duit in het zakje doet voor een subsidie toe te kennen aan inwoners die een bijenweide willen aanleggen. ‘Dit gebeurt nu al in tal van gemeenten. Waarom dus niet bij ons?’ Voorlopig is Bovijn al erg tevreden mocht er straks een hectare bijenweide worden ingezaaid in Pittem en Egem. Het zaaien moet wel binnen de eerstvolgende twee weken worden gedaan. Het zaad kan gratis worden afgehaald bij Godfried Bovijn in de Puttensdreef 21 in Pittem.